Bio [SV]

Carine Bovey som föddes 1985 i Beirut är en konstnär baserad i Genève. I sitt arbete utforskar hon kvinnlighet ur samhälleliga, intima och identitetsvinklar. Hon ställer frågor om bilden av kvinnan antingen den ses genom konsumtionssamhället prisma eller genom deras egna ögon eller omgivningens ögon. Hon försöker också erbjuda sin egen vision av kvinnlighet, en öppen syn utan några tabu, som använder sig av klichéer och som öppet antar en sexuell frihet.

Hon vill att kvinnor ska tycka att det är kul att förföra andra, men framför allt måste de behaga sig själva.  Det viktiga är att de får förfoga över sina kroppar som de vill. Konstnären har också som mål att spränga de förbud som fortfarande finns runt kvinnans kropp. De tendenser som har fÖr avsikt att dölja deras kroppar oroar henne. Kommer inte bröstmjölk, människans första mat, från bröstet?

En ny hoppfull feminism
Till skillnad från vad man ofta föreställer sig av en feminist, vill Carine Bovey inte komma i konflikt med det manliga könet, tvärtom hävdar hon rätten att vara attraktiv och feminin. Hon är en av kvinnorna som betraktar män som sina allierade. Konstnären hyllar en glad, hoppfull feminism som firar kärlek och frihet. Kvinnors frihet att klä sig som de vill, att gå på gatan utan att bli attackerade eller att umgås med vem de vill.

Tillägna sig kvinnlig erotik 
konstnären belyser sensualitet och erotik genom en kvinnas ögon, även om den väsentligen liknar en mans. Skillnaden känns särskilt i valet av färger, denna rosa belysning, som vi hittar i de flesta av hennes verk. På samma sätt ger de suddiga effekterna som används mjukhet och blygsamhet för de mest intima bilderna. I sina erotiska verk är det viktigt för konstnären att bilden förblir vacker och attraktiv, målet är inte att chockera utan att göra visionen acceptabel, mjuk och önskvärd.

Vårt samhälles spegel
Carine Bovey hämtar sin inspiration framför allt i världen runt henne. Hennes verk återspeglar bristerna och skönheten i samtida samhälle. Efter att ha arbetat parallellt med sin konst i 15 år med press och reklam, är konstnären väl bevandrad inom lyx-, urmakeri- och modebranschen. Det är genom detta som hon blev intresserad av vikten av föremål i vårt dagliga liv men också för det inflytande som de utövar på oss. Det är intressant att se hur en produkt eller en applikation kan påverka beteende och ibland skapa nya beroenden.

Begär och behag är nyckelord i Carines arbete: lust att behaga, lust att behaga sig själv, glädje över att vara åtrådd… Dessa är de mål som många produkter förvärvas för, men det förekommer också en form av social tryck. Konstnären gillar att sublimera den relation som en person har med ett objekt. Nöjet som upplevs under köpet, nöjet att samla in och fundera över det, men också intrycket som vi känner när vi föreställer oss att objektet kommer att ge oss mer erkännande eller försköna oss.

Konstnären är också intresserad hur vi påverkar av sociala nätverk, hur algoritmer definierar oss utifrån våra handlingar. I själva verket gör dessa robotar ibland samma arbete som en annonsör för att freda på våra inköpsmönster.

Slutligen ifrågasätter Carine Bovey också censur och vad som avgör om en bild är acceptabel på sociala nätverk som Facebook eller Instagram. Konstnären har alltid varit fascinerad av störande bilder och är rädd för att hitta sig själv i en intetsägande värld där man vill dölja det fula, lidandet och sanningen till varje pris.